Loading...
 Start Page

       

3020 Προτάσεις για το Καρναβαλικό Εργαστήρι προς το Πατρινό Καρναβάλι- Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων
Κλίκ για μεγέθυνση
3020 Προτάσεις για το Καρναβαλικό Εργαστήρι προς το Πατρινό Καρναβάλι- Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων3020 Προτάσεις για το Καρναβαλικό Εργαστήρι προς το Πατρινό Καρναβάλι- Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων

 

Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α

Ταχ.Δ./νση: Αράτου 21

Ταχ. Κώδικας: 26221

Τηλέφωνο: 2614008353

Fax: 2614008353

E-mail: skeana@gmail.com

Facebook:Σύλλογος Εστίασης  Αναψυχής Νομού Αχαΐας  Σκεανά Skeana

 

Ημερ/νία  17/07/2020 

Αριθμ.Πρωτ. 3019

Προς: Πατρινό Καρναβάλι-      Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου   Πατρέων,


Πρόεδρο, Ήρα Κουρή

ΘΕΜΑ: Προτάσεις για το Καρναβαλικό Εργαστήρι

Αξιότιμη κα πρόεδρε,
Με την ευκαιρία της μεταφοράς του καρναβαλικού εργαστηρίου και το κάλεσμα του οργανισμού σας για αποστολή προτάσεων, ως ένας κλάδος αμιγώς συνδεδεμένος με το Καρναβάλι, σας αποστέλλουμε στην συνέχεια και τις δικές μας. 

Στα πλαίσια, λοιπόν, της μεγάλης ανάγκης της περιοχής για προσέλκυση επισκεπτών και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, για τα οποία ο ΣΚΕΑΝΑ, ως φορέας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, θεωρούμε πως ο θεσμός του Καρναβαλιού και όλες οι δράσεις και οι δραστηριότητες που το περιβάλλουν, εντάσσονται στο τουριστικό προϊόν και μάλιστα ως το πολυτιμότερο ίσως στοιχείο του. Οι προτάσεις που ακολουθούν, προσανατολίζονται σε αυτήν την κατεύθυνση.

1. Το νέο Καρναβαλικό Εργαστήρι θα πρέπει κατά την γνώμη μας να είναι ανοιχτό στο κοινό και  να βρίσκεται σε σημείο εύκολα προσβάσιμο και κοντά στην πόλη και να είναι δυνατή η πρόσβαση από αστική συγκοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εύκολο για τους συμπολίτες μας και όχι μόνο, να το επισκέπτονται, να γνωρίσουν περισσότερα για την μεγάλη αυτή γιορτή και όλη την διαδικασία που το πλαισιώνει. Να το αγκαλιάσουν, σαν ένα πραγματικό αγαθό της πόλης.

2. Δεύτερον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την άποψή μας, το Εργαστήρι να δουλεύει 365 ημέρες τον χρόνο, συνεπικουρώντας σε αυτό που αναφέρουμε παραπάνω και να περιλαμβάνει και άλλες καρναβαλικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να υπάρχουν εργαστήρια παραγωγής μασκών ή στολών. Έτσι ώστε διαδραστικά ο κόσμος να μπορεί να συμμετέχει σε αυτό. 

3. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού είναι να καλλιεργηθεί με τον σωστό τρόπο στα παιδιά και την νεολαία της περιοχής, έτσι ώστε να κατανοήσουν και να αγαπήσουν αυτό που πραγματικά είναι το Καρναβάλι. Για τον λόγο αυτό κρίνουμε απαραίτητη την ξενάγηση σχολείων από όλη την Ελλάδα και την δημιουργία ενός διαδραστικού περιβάλλοντος, που από την μια θα αναδεικνύει την ιστορική σημασία του θεσμού και από την άλλη θα δημιουργεί το ενδιαφέρον και θα εξάπτει την φαντασία των παιδιών με δημιουργικές ενασχολήσεις. 

4. Ένας τέτοιος χώρος, άρτια διαμορφωμένος, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην “τουριστική ματιά” της περιοχής και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να ενταχθεί στους τουριστικούς οδηγούς, σαν ένα από τα στολίδια της πόλης μας και με το να οργανώνονται ξεναγήσεις με γκρουπ τουριστών. 

5. Αναφορικά με την διαμόρφωση του χώρου, για να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εμπειρία η περιήγηση στο εργαστήρι, θεωρούμε πως θα συντελέσει τα μέγιστα η διοργάνωση διαδραστικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. 
Ο χώρος, πιστεύουμε πως θα πρέπει να είναι χωρισμένος σε θεματικές ενότητες και να ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία με διαδρόμους και τζαμαρίες υψηλής αισθητικής και κατευθυντήριες σημάνσεις στο πάτωμα, που να  καθοδηγούν τον επισκέπτη ώστε να έχει μια συγκεκριμένη ροή η ξενάγησή του και να μπορεί να εστιάσει σε όλα τα σημεία. 

6. Μια μικρή αίθουσα προβολής (50 ατόμων), θα ήταν αναγκαία, για όλους τους επισκέπτες, αλλά ιδιαίτερα για τα γκρουπ των επισκεπτών, όπου θα προβάλλεται, πριν ή μετά την ξενάγηση, βίντεο 15-20 λεπτών από διάφορες καρναβαλικες δημιουργίες, από καρναβαλικές παραστάσεις, εργαστήρια και δρώμενα, που θα εστιάζει στην μοναδικότητα του αντικειμένου. 
8. Κατά την άποψή μας, εάν δεν δημιουργηθεί κυλικείο, θα πρέπει να υπάρχουν αυτόματοι πωλητές για σνακ- καφέδες- νερό κλπ. 

Υ.Γ. 1. Σχέδια και προτάσεις σχετικά με το πως ο χώρος θα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τα πληρώματα και τις ανάγκες τους, θεωρούμε βέβαιο ότι θα κατατεθούν από τους άμεσα εμπλεκόμενους. 
Υ.Γ. 2 Στην συνέχεια σας παραθέτουμε κάποιους συνδέσμους διαδραστικών μουσείων και εργαστηρίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Σας ευχαριστούμε για την διάθεση συνεργασίας που παντα επιδεικνύετε και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση και για κάθε μορφή συνεργασίας. 
Παραδείγματα διαδραστικών μουσείων και εργαστηρίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας- Αθήνα

https://www.gnhm.gr/education/%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B1%CE%B9%CE%B1/

Μουσείο EXPERIMENTARIUM- Κοπεγχάγη

https://www.experimentarium.dk/en/

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Periballontos-Stymfalias/to-mouseio.aspx


Με εκτίμηση

Από τον τομέα Τομέα Τουρισμού του ΣΚΕΑΝΑ-VISIT PATRAS.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού 

  Κωνσταντίνος Σακκής 

Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος   

Σπυρίδων Στεργίου

Ο Γεν. Γραμματέας 

Παναγιώτης Ματθαιόπουλος

 VISIT US

Αράτου 21, Πλατεία Όλγας, 4ος όροφος, Τ.Κ. 26221, Πάτρα

 CALL US

2614.00.83.53

 MAIL US

info@skeana.gr

FOLLOW US

   

Login / Sitemap

Copyright © 2016 - 2024 Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας - ΣΚΕΑΝΑ