Λίστα αντικειμένων
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΕΑΝΑ
«ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ»
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.01.2019, 16.00 – 20.00
Πολυχώρος ROYAL
Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας, διοργάνωσε την 2η ημερίδα του κύκλου ενεργειών υποστήριξης του κλάδου με θέμα «Κόστος Τροφίμων, Ποτών, Προσωπικού – Κοστολόγηση», την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 16.00 στον Πολυχώρο ROYAL στην Πάτρα. Η ημερίδα απευθυνόταν αποκλειστικά σε επαγγελματίες της εστίασης και στόχο έχει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στους επιχειρηματίες για τα θέματα αυτά.
Το περιεχόμενό της αναπτύχθηκε σε μορφή σεμιναρίου προς τους συναδέλφους με αντικείμενο τις βασικές πρακτικές οργάνωσης μιας επιχείρησης εστίασης και ιδιαίτερα των μεθόδων κοστολόγησης και επίτευξης μαγειρικής οικονομίας, αποφεύγοντας την έκπτωση στην ποιότητα και το προσωπικό. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν στην πράξη πρότυπα συνταγών φαγητών και ποτών, μοντέλα μετρήσεων, οργανογράμματα, στόχοι, κοστολογικοί πίνακες και λειτουργικά εξοδολόγια. Αναπτύχθηκαν επίσης, συμβουλές επιλογής εποχικών και ντόπιων πρώτων υλών, παραγγελιών και προμηθευτών, αλλά και υποστήριξης του κύκλου της τοπικής αγοράς. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με παρουσιάσεις σχετικά με το περιβάλλον (διαχείριση ενέργειας, σκευή, ανακύκλωση) και την προσοχή στην υγεία του καταναλωτή (θερμοκήπια, χημικά).
Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε τους εξής ομιλητες:
1. Σοφία Χριστοπούλου, Φιλόλογος – Συγγραφέας.
«Αχαιών Γεύσεις», η καταγραφή της Αχαϊκής Γαστρονομίας.
2. Ηλίας Κακούρης, Executive Chef
Η ορθή λειτουργία της επαγγελματικής κουζίνας σε σχέση με τη διαχείριση των υλών, το κόστος τροφίμων-ποτών-προσωπικού και οι τρόποι περιορισμού του .
3. Δημήτρης Παπανικολάου, στέλεχος ΙΜΕ Πληροφορική
Ηλεκτρονική διαχείριση λειτουργικών προγραμμάτων
4. Σπύρος Στεργίου, Εστιάτορας, Πρόεδρος ΣΚΕΑΝΑ
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης ακολούθησε μπουφέ με τις παρασκευές των σεφ, οι οποίες αποτέλεσαν την γευστική απόδειξη της ορθής οικονομίας της κουζίνας.