Loading...
 Start Page

       

3873 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
Μετά από πέντε μήνες, με μισόλογα, φήμες, διαρροές και ενώ έχει προηγηθεί ο διπλασιασμός των τελών (για όσους πληρώνουν τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν), η δημοτική αρχή ενημέρωσε επίσημα τον ΣΚΕΑΝΑ χθες, 5/6/2024, πως οι άδειες του 2024 θα δοθούν με την υφιστάμενη κανονιστική, χωρίς καμία τροποποίηση και χωρίς συζήτηση στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου.  

Ουσιαστικά η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος κ.Πελετίδης παραδέχεται την αδυναμία να οριοθετήσει με τρόπο σύγχρονο, δίκαιο και φιλικό προς τους πολίτες.   

Νίπτει τα χείρας του ως άλλος πόντιος Πιλάτος, περιχαρακωμένος πίσω από μια αναχρονιστική κανονιστική, όπως ο ίδιος και τα στελέχη της παράταξης του έχουν χαρακτηρίσει και φυσικά με δική του, αποκλειστική ευθύνη, δεν κατάφερε στα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά και τους πρώτους μήνες του 2024 να αλλάξει. Παραθέτουμε αυτούσιο το απόσπασμα της υπ’ αρ. 243/5-4-2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου:
  1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ 8.1. Επειδή, ο ισχύον Κανονισμός για τον εξοπλισμό συμπληρώνει εικοσαετία και δεν προβλέπει μια σειρά λειτουργικά στοιχεία (αντιανεμικά, θερμαντικά σώματα) που είναι αιτήματα όλων των φορέων που συμμετείχαν στο διάλογο, θα προχωρήσουμε σύντομα σε σύσταση επιτροπής για το θέμα αυτό. 
Συμφωνούμε απόλυτα με όσα δήλωνε το 2017, η δημοτική αρχή, είναι οξύμωρο όμως, πως παρότι συνέχισε για αλλά 7 χρόνια να διοικεί τον δήμο, δεν έκανε απολύτως τίποτα ώστε να την αλλάξει.

Αναρωτιόμαστε:

Ποιος έχει την ευθύνη να φέρει προς ψήφιση νέα κανονιστική; 

Ποιος υποσχέθηκε προεκλογικά την ολοκλήρωση της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024;

Ποιος έχει την αρμοδιότητα να προστατεύσει την λειτουργία της πόλης, οριοθετώντας με δίκαιους κανόνες την ελεύθερη προσβασιμότητα των πολιτών, την χωροθέτηση των κοινόχρηστων χώρων και την ισονομία των επιχειρήσεων; 

Ποιος άφησε ανεξέλεγκτη την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, μη εφαρμόζοντας και μη υλοποιώντας δικές του αποφάσεις, άμεσης απομάκρυνσης παράνομων τμημάτων; 

Ποιος έχει χωρίσει την πόλη σε περιοχές που δεν αδειοδοτούνται ποτέ, παρότι χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους του Δήμου; 
 
Ποιος έχει την απαίτηση να διπλασιάζει τα τέλη σε όσους πληρώνουν και να μην εισπράττει ούτε ένα ευρώ συστηματικά από άλλους;

Ποιος είπε «προτιμώ να εισπράττω πολλά από τους λίγους και όχι λίγα από τους πολλούς;»

Ποιος οδηγεί στην  ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους και στην οικονομική εξόντωση δεκάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης; 

Ποιος αντιφάσκει όταν τον Φεβρουάριο αναζητούσε έσοδα απ’ τους κεφαλαιοκράτες της εστίασης και τώρα αρνείται επιπλέον έσοδα από τέλη και δημοτικό φόρο; 

Ποιος τελικά οδηγεί στη φτωχοποίηση αυτή την πόλη;

Ας δούμε διαχρονικά τι έλεγε, τι λέει και πως τοποθετήθηκε δημόσια ο ΣΚΕΑΝΑ. 

Παραθέτουμε ενδεικτικά :

11/12/2022 ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΚΕΑΝΑ- ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Δήμου Πατρέων, που σηματοδοτεί την επανέναρξη των εργασιών για την εκπόνηση της νέας κανονιστικής του Δήμου Πατρέων για τους κοινόχρηστους χώρους, με βελτιστοποίηση της υπάρχουσας του 2017 στις ανάγκες της καθημερινής ζωής της πόλης.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν: Δήμος Πατρέων, ο αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος  Διοίκησης και Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας, Δήμος Πατρέων, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Κοιμητηρίων Μιχάλης Αναστασίου, ΟΕΒΕΣΝΑ ο ταμίας, Ταξιάρχης Κάππας ΣΚΕΑΝΑ ο αντιπρόεδρος Γιώργος Κούλης και το μέλος Κωνσταντίνος Μπουρδόπουλος Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, πρόεδρος Αντώνης Χαροκόπος, Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, Παράρτημα Αχαΐας, αντιπρόεδρος Ιουλία Συροκώστα δημοτική σύμβουλος Σύλλογος Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού ΠΓΝΠ “Δημήτρης και Βέρα Σφήκα”, μέλος Δ.Σ. Αλέξανδρος Γαλιατσάτος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας (Σ.Α.Ν.Α), πρόεδρος Γιάννης Πανταζόπουλος.
Οι τοποθετήσεις όλων των φορέων κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο αναφέροντας την επιτακτική ανάγκη του εκσυγχρονισμού της κανονιστικής με βασική προτεραιότητα την διασφάλιση της απρόσκοπτης προσβασιμότητας από όλους τους πολίτες καθώς και την καλαίσθητη εικόνα πόλης.
Όπως ανέφεραν οι αντιδήμαρχοι αλλά και οι εκπρόσωποι των Ατόμων Με Αναπηρία, πρωταρχική και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ελεύθερη διέλευση και η ανεμπόδιστη προσβασιμότητα των ατόμων ΑΜΕΑ και γενικά των πεζών σε κάθε σημείο της πόλης. Η πόλη οφείλει να είναι φιλική προς όλους.
Ο ΣΚΕΑΝΑ από την πλευρά του κατέθεσε προτάσεις και εμπειρία από άλλες πόλεις της Ελλάδας, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την Πάτρα. Επίσης τόνισε, όπως και οι αντιδήμαρχοι πως είναι απαραίτητη η οριοθέτηση και η τήρηση των τετραγωνικών που δίνονται από όλους προς αποφυγήν αθέμιτου ανταγωνισμού και εμποδίων προσβασιμότητας, ενώ κατέθεσε τις αρχικές του προτάσεις που ρυθμίζουν πολλά θέματα και ευελπιστεί πως θα οδηγήσουν σε μια φιλική προς όλους πόλη, με ομοιόμορφη αισθητική.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις της ΟΕΒΕΣΝΑ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Η ΟΕΒΕΣΝΑ από την πλευρά της τόνισε την σημασία της εστίασης και της εύρυθμης λειτουργίας της, ως μια από τις βασικές δομές του τουρισμού, ενώ ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη διερεύνησης των ιδιαίτερων αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής για την εκπόνηση μιας πλήρους, ορθής, αποτελεσματικής και καλαίσθητης για την πόλη κανονιστική. 
Αποφασίστηκε η συνέχιση της διαβούλευσης για το θέμα με συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων, όπου απαιτείται, πέραν των συμμετεχόντων στην πρώτη συνάντηση- συζήτηση της Παρασκευής 9-12-22.»

24/2/2024 ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΚΕΑΝΑ- ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
 «Σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μετά από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών, κ. Διονύση Πλέσσα, συμμετείχε ο ΣΚΕΑΝΑ, η οποία σηματοδοτεί την επανέναρξη των εργασιών για την εκπόνηση της νέας κανονιστικής του Δήμου για τους κοινόχρηστους χώρους.
Οι εκπρόσωποι των παριστάμενων φορέων μέσα από τις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τις βασικές τους σκέψεις καθώς και τις απαιτήσεις τους από τη νέα κανονιστική, με κοινό τόπο όλων, την προσβασιμότητα από όλους τους πολίτες παντού, την αισθητική και την καλή εικόνα πόλης, σε συνδυασμό με την ορθή λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τα οφέλη που αυτά προσφέρουν την πόλη.
Η βασική και πάγια τοποθέτηση του ΣΚΕΑΝΑ, όπως αναπτύχθηκε από τον πρόεδρο, κ. Γιατρά, εμπερικλείεται στο τρίπτυχο ευνομία- ευταξία και ελεύθερη προσβασιμότητα, με σεβασμό στην επιχειρηματική δραστηριότητα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, κ. Γιώργος Κούλης, αναφέρθηκε σε τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και σε επικαιροποιημένες, σύγχρονες κανονιστικές που εφαρμόζονται ήδη, από άλλους δήμους σε όλη την χώρα.
Ο ΣΚΕΑΝΑ θα καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του και θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην κοινή προσπάθεια για μια πόλη, προσβάσιμη, φιλική, όμορφη.»

Φτάνουμε λοιπόν και στην πρόταση (χιλιοειπωμένη απ’ τον σύλλογο), την οποία καταθέσαμε στον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Πλεσσα, ώστε να μεταφερθεί αυτούσια στον δήμαρχο:

Πρόταση μας είναι να περιγράφεται ρητά:

  • Κατάληψη χώρου ΧΩΡΙΣ άδεια- Πρόστιμο & άμεση απομάκρυνση. 
Σε περίπτωση υποτροπής αφαίρεση άδειας λειτουργίας.

  • Κατάληψη χώρου επιπλέον τετραγωνικών  απ’ την παραχωρούμενη άδεια- Πρόστιμο και άμεση απομάκρυνση. 
Σε περίπτωση υποτροπής αφαίρεση της άδειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για όλο το έτος.

Ο σύλλογος ενημέρωσε, ως όφειλε, προφορικά και τις τρεις δημοτικές παρατάξεις, για την πρόταση που κατέθεσε στον Δήμαρχο, όπως και για την ύστατη προσπάθεια να συζητηθεί στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή αντί να δώσει λύση ακολουθεί το γνωμικό «πονάει χέρι, κόβει κεφάλι», πιστοποιώντας την ανικανότητα της να επιβάλει την τάξη.

Την Παρασκευή στις 11:00 στα γραφεία του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση ώστε να αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης. 

Εκ μέρους του

Δ.Σ ΣΚΕΑΝΑΟ Πρόεδρος   

Αναστάσιος Γιατράς

Ο Γεν. Γραμματέας 

 Παναγιώτης Ματθαιόπουλος 

                                            {ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ}

 VISIT US

Αράτου 21, Πλατεία Όλγας, 4ος όροφος, Τ.Κ. 26221, Πάτρα

 CALL US

2614.00.83.53

 MAIL US

info@skeana.gr

FOLLOW US

   

Login / Sitemap

Copyright © 2016 - 2024 Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας - ΣΚΕΑΝΑ